Effect of the Disinfectants on Microbes Changes in Piggery Slurry

가축방역용 소독제 처리가 액비내 미생물 변화에 미치는 영향

  • Choi Dong-Yoon (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Suh Guk-Hyun (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Kwang Jung-Hoon (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Park Chi-Ho (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Jeong Kwang-Hwa (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Kim Tae-Il (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Yang Chang-Bum (National Livestock Research Institute, R. D. A.) ;
  • Cho Yong-Il (National Institute of Subtropical Agriculture, R. D. A.) ;
  • Choi Hong-Lim (Dept. of Animal Science and Technology, CALS, Seoul National University)
  • 최동윤 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 서국현 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 곽정훈 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 박치호 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 정광화 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 김태일 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 양창범 (농촌진흥청 축산연구소) ;
  • 조용일 (농촌진흥청 난지농업연구소) ;
  • 최홍림 (서울대학교 농업생명과학대학 동물자원학과)
  • Published : 2005.12.01

Abstract

The disinfectants are important to prevention of infectious diseases for livestock and have been used widespreadly in recent years. This study was conducted to determine the effect of the disinfectants on microorganisms with reference to disinfectants concentration and application period in piggery slurry. As material, chemically different four disinfectants were used and no disinfectant, as control. These four disinfectants were Acids, Basic, Aldehydes and Alkalis, respectively. The characteristics pH, moisture content and organic matter of the piggery slurry used in this study were 8.2, $98.6\%,\;0.4\%$, respectively. The initial total microorganisms of piggery slurry were $6.3\times10^5$ cfu/ml, and Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus were $1.2\times10^4,\;4.1\times10^4,\;1.7\times10^4 cfu/ml,$ respectively. The disinfectants were applied at $100\%,\;200\%\;and\;300\%$ concentrations on the piggery slurry surface. It was determined that the effect of disinfectants varied accordance to concentration and application time. The most sensitive microorganisms were Escherichia coli and Staphylococcus aureus, while Bacillus cereus was found to be durable. As a result of this study, the microorganinsms of the piggery slurry are on the decrease by all disinfectants during 2 weeks, but showed a tendency to increase in number after that time. Accordingly, the microorganisms which are concerned in the liquid composting of piggery slurry were not affected by the disinfectant after 2 weeks.

1. 돈슬러리의 초기 pH는 8.2로 약알칼리를 띠고 있었으며, 수분 함량은 $98.6\%$, 유기물 함량은 $0.4\%$였다. 돈슬러리내에 존재하는 총미생물수는 $6.3\times10^5cfu/ml$로 조사되었으며 Escherichia coli, Staphylococcus aureus 및 Bacillus cereus는 각각 $1.2\times10^4,\;4.1\times10^4,\;1.7\times10^4 cfu/ml,$였다. 2. 소독제 종류, 살포농도에 따른 처리별 수분, 유기물 함량은 큰 변화를 보이지 않았으며, pH는 기간이 경과함에 따라 높아지는 경향이었다. 3. 처리구별 초기 총미생물수는 $2.2\times10^5,\;9.9\times10^5\;cfu/ml,$의 분포를 나타냈으며, 소독제 살포후에는 모든 처리구에서 총미생물수가 점차적으로 감소하기 시작하여 2주째에 가장 낮은 수준인 $0.1\times10^5\~0.8\times10^5\;cfu/ml$으로 조사되었고 14일후에는 모든 처리구에서 다시 증가하는 경향을 나타내었다. 4. 병원성미생물인 Escherichia coli와 Staphylococcus aureus는 초기에는 각각 $1.0\times10^4\~4.8\times10^4,\;3.2\times10^4\~9.9\times10^4\;cfu/ml$의 분포를 나타내었으나, 소독제 살포당일부터 급격하게 감소하기 시작하여 살포 7일후에는 모든 처리 구에서 사멸되는 것으로 조사되었으며 살포 30일 후부터 서서히 증가하는 경향을 보였다. 5. 돈슬러리내 미생물중 부숙에 관여하는 미생물인 Bacillus cereus의 초기 미생물수는 $0.7\times10^4\~5.8\times10^4\;cfu/ml$였으며 소독제 살포당일에는 뚜렷한 감소효과를 보이지 않았으나 살포 3일 후부터 서서히 감소하기 시작하여 살포 14일 후까지 초기 수준에 비해 $8.6\~85.75\%$까지 감소하다가 그 이후부터는 서서히 증가하기 시작하여 시험초기와 비슷한 수준을 보였다. 6. 소독제 살포가 초기에는 돈슬러리 부숙에 약간의 영향을 미칠 수는 있으나, 기간이 경과함에 따라 그러한 영향은 거의 없어지는 것으로 나타났다.

Keywords