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Contents of heavy metals in marine fishes, sold in Seoul

서울에 유통 중인 해산 어류의 부위별 중금속 분석

  • Hwang, Yong Ok (Seoul Metropolitan Goverment Research Institute of Health and Environment) ;
  • Park, Seog Gee (Seoul Metropolitan Goverment Research Institute of Health and Environment)
  • Received : 2006.05.11
  • Accepted : 2006.08.01
  • Published : 2006.08.28

Abstract

This study was carried out to estimate the contents of heavy metals in big marine 17 kinds of fishes (n=89) which had been sold at wholesale market in Seoul from January to December in 2005. The contents of mercury (Hg), lead (Pb), cadmium (Cd), chrome (Cr), copper (Cu) and arsenic (As) were measured by the mercury analyzer and atomic spectrophotometer (AAS) in the flesh, liver, and gill part. The values of heavy metals in fishes were as follows ($Mean{\pm}SD$, mg/kg). The average contents of heavy metals in the fishes were Hg $0.08{\pm}0.01mg/kg$, Pb $0.17{\pm}0.32mg/kg$, Cd $0.34{\pm}0.07mg/kg$, Cr $0.05{\pm}0.05mg/kg$, Cu $1.14{\pm}0.13mg/kg$, As $0.24{\pm}0.22mg/kg$. Of the heavy metals detected in 3 parts, liver was measured highly in the all heavy metals. Of the heavy metals detected in countries, Hg, Pb, and Cu were measured highly in New Zealand, Cd and As in Norway, Cr in Korea. The range of heavy metal contents in imported and domestic fishes are low level, except of mercury contents of imported Yellow porgy (n=2), compared with regulation value of anther nations and Korea. And the contents of heavy metal in the imported fishes are natural. By correlation coefficients between fish livers of all subjects, a significant correlation was found Hg (r=0.989, p<0.01), Pb (r=0.978, p<0.01), Cd (r=0.991, p<0.01), Cu (r=0.998, p<0.01), As (r=0.198, p<0.05) in fish livers and flesh.

서울시내에 유통 중인 대형어류 17종 89건에 대하여 원자흡광광도계(AAS) 및 수은분석기 등을 이용하여 납, 카드뮴, 수은, 크롬, 구리, 비소 함량을 근육, 간 및 아가미 등의 부위별로 분석하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다($Mean{\pm}SD$, mg/kg). 어종별 평균 중금속 함량은 Hg $0.08{\pm}0.01mg/kg$, Pb $0.17{\pm}0.32mg/kg$, Cd $0.34{\pm}0.07mg/kg$, Cr $0.05{\pm}0.05mg/kg$, Cu $1.14{\pm}0.13mg/kg$, As $0.24{\pm}0.22mg/kg$ 이었다. 부위별 유해 중금속의 전체적인 측정치를 살펴보면 중금속과 어종에 상관없이 간의 측정치가 가장 높게 나타났다. 나라별 중금속을 비교한 결과 Hg, Pb, Cu는 뉴질랜드산, Cd, As는 노르웨이산, Cr은 국내산 어류의 평균함유량이 다른 나라 어류보다 다소 높은 측정치를 보였으나, 자연함량수준으로 오염의 가능성은 없다고 생각된다. 기준초과로 검출된 어종은 일본에서 수입된 황돔으로 두 건이었다. 어류의 간과 근육 부위 중금속 함량 간의 상관관계는 Hg (r=0.989, p<0.01), Pb (r=0.978, p<0.01), Cd (r=0.991, p<0.01), Cu (r=0.998, p<0.01), As (r=0.198, p<0.05)에서 상관관계를 나타냈으며, Cr (r=0.082)은 유의적 상관관계가 인정되지 않았다.

Keywords

References

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