Identification of Hanwoo Meat by DNA Analysis

DNA 분석법에 의한 한우고기 판별

  • Oh, Hong-Rock (Division of Animal Science and Resource, Chungnam National University) ;
  • Lee, Chang-Soo (Dept. of Biochem., Kunkuk University) ;
  • Sang, Byung-Chan (Division of Animal Science and Resource, Chungnam National University) ;
  • Song, Kwang-Taek (Division of Animal Science and Resource, Chungnam National University)
  • 오홍록 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부) ;
  • 이창수 (건국대학교 생화학과) ;
  • 상병찬 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부) ;
  • 송광택 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부)
  • Published : 2006.06.30

Abstract

This study was deal with the development of breed-specific DNA marker which is able to identify Hanwoo and European cattle breeds(Non-Hanwoo) meat. Genetic differentiation between Korean cattle(Hanwoo) and European cattle breeds was examined by Random Amplified Polymorphic DNA(RAPD) analysis. The RAPD patterns were identical among Non-Hanwoo, such as Holstein, Hereford, Aberdeen Angus, Brown Swiss, Limousin or Simmental, but the above pattern was different from that of Hanwoo. All bands detected in the Hanwoo samples were observed in Non-Hanwoo cattle samples, but one of the common bands found in samples was not detected in the Hanwoo samples. The band(1.4kb) may be useful as a marker for identifying a meat of Hanwoo from imported cattle meat. Actually, the detection of the DNA marker was tested by DNA analysis with 929 samples which were prepared from bloods of 673 Hanwoo cattles and 141 Holstein cattles, from 115 imported cattle meats. The DNA marker was absent in 644 of 673 Hanwoo cattles (96%) but present in 245 of 256 Non-Hanwoo cattles (95%). These results show that the DNA marker is effective to characterize Hanwoo and Non-Hanwoo meat by its detection. This DNA marker, however, was not useful in detecting unwanted crossbreeding between two cattle breeds, because the band pattern in hybrid cattle shows one of two band patterns in Hanwoo and Non-Hanwoo.

본 연구는 개발된 품종 특이적인 DNA 표지인자를 이용하여 한우와 비한우의 고기를 판별하고자 하였다. 한우와 유럽종 고기소들의 유전적 차이를 Random amplified polymorphic DNA(RAPD) 분석으로 조사한 바, 홀스타인, 헤어포드, 에버딘엥거스, 리모진 및 시멘탈과 같은 한우가 아닌 유럽 종들의 RAPD 패턴들은 동일하였으나, 한우는 이들과 다른 패턴을 보였다. 한우는 유럽종들에서 모두 검출된 특정의 밴드가 발견되지 않았다. 1.4Kbp인 밴드는 한우와 수입소 고기를 판별해 낼 수 있는 유용한 DNA 표지인자로 인정되었다. 실제로, 한우 673 마리, 홀스타인 141 마리의 혈액시료 및 수입육 115의 고기시료를 가지고 시행한 실험에서 그 DNA 표지인자는 비한우에서는 256두 중 245두에서 검출되었으나, 한우에서는 673두 중 644두의 시료에서 검출되지 않아서, 비한우의 검출율은 95%, 한우의 비검출율은 96%를 보였다. 이러한 결과는 그 DNA 표지인자를 이용하여 한우와 비한우 고기를 판별할 수 있음을 시사하였다. 그러나 두 품종 사이의 교잡종은 한우나 비한우의 RAPD 패턴 중에서 한 가지를 무원칙하게 선택하여 나타내고 있으므로, 이러한 DNA 표지인자만으로서는 판별하기가 어려웠다.

Keywords