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Effects of Feeding High and Low Ca Additive on Laying Performance and Egg Quality in Laying Hens

산란계 사료 내 칼슘의 수준별 첨가 급여가 생산성 및 계란 품질에 미치는 영향

  • Kang, Hwan-Ku (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kang, Geun-Ho (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Dong-Wook (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Na, Jae-Cheon (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Yu, Dong-Jo (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Lee, Sang-Jin (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Sang-Ho (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA)
  • 강환구 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 강근호 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 김동욱 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 나재천 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 유동조 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 이상진 (농촌진흥청 축산과학원 가금과) ;
  • 김상호 (농촌진흥청 축산과학원 가금과)
  • Published : 2008.12.31

Abstract

This experiment was carried out to investigate the effect of feeding limestone to high and low Ca layer diets on laying performance and eggshell quality in laying hens. Five hundred and twenty-eight HyLine brown layer allotted to six treatments consisting of high and low Ca diets. Limestone added to two kinds of basal diet with 1, 2 and 3 fold compared to conventional diet. Egg production was not different regardless Ca level and amount of added limestone in overall periods. However, the increment of egg observed in high Ca diet and added 10g limestone group during later period. Ca and limestone intake were increased as increasing feeding limestone. Eggshell strength and thickness were improved in high Ca consumption group. It was concluded that feeding Ca sources to conventional diets was helpful improving eggshell quality and reducing feed cost per egg mass by increasing proportion of Ca intake.

본 연구는 산란계에 있어 오전오후 사료 분리급여를 위한 실용적 방법을 모색하고자 고칼슘수준(칼슘 3.7%) 사료와 저칼슘사료(칼슘 0.3%) 2가지 기초사료에 석회석을 정확히 칭량한 후 배합사료 위에 고루 뿌려 주면서 0, 10g 및 20g씩을 각각 급여하여 산란생산성 및 계란품질에 미치는 효과를 구명하였다. 시험 전기간 동안 산란율, 난중 및 1일 산란량에서는 처리구간 유의적 차이는 나타나지 않았으나 시험 기간이 지나면서 칼슘 3.7% 수준에서 석회석을 10g 추가 급여한 처리구와 무칼슘 사료에 칼슘 10g 별도 급여 처리구에서 산란율이 개선되는 것으로 나타났다. 칼슘 및 석회석 섭취량은 공급수준이 증가할수록 증가하는 것으로 나타났는데 고칼슘 급여구가 저칼슘에 비하여 다소 낮은 경향을 보였다. 난각강도 및 난각두께는 석회석을 추가 급여한 처리구에서 개선되는 것으로 나타났다. 혈액 생화학분석에서 glucose는 관행수준 칼슘급여량이 칼슘 추가 급여구에 비하여 높은 수준을 보였다(P<0.05). Total protein은 고칼슘 급여구가 상대적으로 높은 수준을 보였으며 Inorganic P은 고칼슘 급여구에서 전반적으로 높았으나(p<0.05), 처리구간 비교 시 일정한 경향을 나타내지는 않았다. 따라서, 결과적으로 본시험에서는 고칼슘 사료 내 석회석의 추가 급여 하였을 때 10g 정도가 적절하였으며 일정기간이 지나면서 생산성 및 계란품질에 있어 개선효과가 나타나는 것으로 알 수 있었다.

Keywords

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