Dynamics of Temperature and Humidity Changes in Lentinula edodes Sawdust Cultivation Sheds

표고 톱밥재배사의 溫-濕度 變化 動態

  • Koo, Chang-Duck (Department of Forest Science Chungbuk National University) ;
  • Kim, Je-Su (Department of Forest Science Chungbuk National University) ;
  • Lee, Hwa-Yong (Department of Forest Science Chungbuk National University) ;
  • You, Sung-Ryul (Department of Forest Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • You, Chang-Hyun (Forest Mushroom Research Institute)
  • Received : 2009.10.12
  • Accepted : 2009.10.27
  • Published : 2009.12.31

Abstract

The key for cultivating Lentinula edodes in sawdust bags with an appropriate strain and medium is to encourage the mushroom growth, while discouraging contaminating fungi by controlling environment, especially temperature and relative humidity (RH). To investigate the daily and seasonal fluctuation of temperature and RH in two L. edodes cultivation sheds types, HOBO data loggers was set and the collected data were analyzed. In a Taiwan type L. edodes cultivation shed, temperature and humidity changes were divided into five characteristic periods: mycelium growing winter, mushroom fruiting spring, mushroom fruiting early summer, mushroom nonfruiting summer and mushroom fruiting autumn. First, the mycelium growing winter was December to early March with daily mean temperature of $-1{\sim}8^{\circ}C$. Second, mushroom fruiting spring was mid March to late May with daily mean temperature of $8{\sim}21^{\circ}C$ and day-night temperature difference of $15^{\circ}C$. Third, the Mushroom fruiting early summer was early June to early July with 17 to $25^{\circ}C$. Fourth, nonfruiting summer was mid July to mid August with daily mean temperature of $25{\sim}28^{\circ}C$. Lastly, mushroom fruiting autumn was late August to October with daily mean temperature of $10{\sim}23^{\circ}C$ and with cyclic temperature change by $7^{\circ}C$ decrease and 5 increase every 5 to 7 days. In a Chinese type shed, temperature ranged $-1.9{\sim}5.0^{\circ}C$ during winter and $15{\sim}32^{\circ}C$ during June to October. Temperature and relative humidity changed $12{\sim}30^{\circ}C$ and 40~100%, respectively, depending on 0~150 cm shelf heights of by positions in the shed. In conclusion, to grow L. edodes but to discourage contaminating fungi, that is, not to be too high in temperature and RH, the growers changed temperature and RH by adjusting shading, aeration and insulation in the shed.

적정한 종균과 배지를 가지고 표고를 톱밥재배하는 요점은, 표고균은 생장시키면서 오염균은 억제하도록 환경, 특히 온도와 습도를 조절하는 것이다. 톱밥표고 재배사내 온도와 습도 변동을 이해하기 위하여, 대만과 중국 방식의 재배사에서 이들을 측정 기록하고 분석하였다. 대만방식에서 재배사의 온-습도 변화는 5개 특징적 기간(겨울 균사생장기, 봄 버섯발생기, 초여름 버섯발생기, 여름 버섯 비발생기, 가을 버섯발생기)로 구분되었다. 먼저 겨울 균사 생장기는 저온기로 겨울 12월~3월 초순으로 일평균 $-1{\sim}8^{\circ}C$였고, 봄 버섯발생기는 온도상승기로 3월 중순~5월 하순으로서 일평균온도는 $8{\sim}21^{\circ}C$, 밤낮 온도차이는 $15^{\circ}C$였다. 초여름 버섯발생기는 버섯발생에 적온기로 6월 초순~7월초순이며 일평균온도가 $17{\sim}25^{\circ}C$ 였고. 여름 버섯비발생기는 고온다습기로 7월 중순~8월 중순으로 일평균온도 $25{\sim}28^{\circ}C$였다. 가을 버섯발생기는 온도하강기간인 8월 하순~10월 하순으로 일평균온도가 $10{\sim}23^{\circ}C$, 밤낮 온도차이가 $10{\sim}15^{\circ}C$에 이르고, 일평균온도가 $7^{\circ}C$ 이상 하강하였다가 $5^{\circ}C$ 정도 상승하는 날이 5~7일 주기로 반복되었다. 한편 중국식 재배사내 온-습도변화는 겨울동안 차광과 보온 그리고 가온으로 일평균온도를 $-1.9{\sim}5.0^{\circ}C$를 유지하였고, 6월~10월에는 $15{\sim}32^{\circ}C$를 유지하였다. 배지를 배열한 선반 0~150 cm 높이에서 온도 변이폭은 $12-30^{\circ}C$, 습도 변이폭은 40~100% 였다. 표고 톱밥 재배자들은 표고균에게는 유리하면서 오염균에게는 불리하도록, 즉 고온 과습하지 않도록 하루 중에도 수시로 차광과 통풍, 보온 등으로 재배사내 온-습도를 조절하였다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 충북대학교,농림수산식품부

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