Relationship between Concentration of Oral Malodor and Smoking, Drinking, Oral Health Behavior

구취농도와 흡연 및 음주, 구강건강행위와의 관련성

  • Han, Gyeong-Soon (Dept. of Dental Hygiene, Gachon University of Medicine and Science)
  • 한경순 (가천의과학대학교 치위생학과)
  • Received : 2011.03.17
  • Accepted : 2011.06.13
  • Published : 2011.06.30

Abstract

To examine the relationship between occurrence of oral malodor and smoking, drinking, oral health behavior characteristics. A total of 144 adults were measuring the malodor by use of Oral Chroma volatile sulfur compounds. Data were analyzed with t-test, one-way of variance and multiple regression analysis using SPSS 12.0. hydrogen sulfide($H_2S$) was indicated to be so higher concentration in the group of carrying out scaling sometimes than the regularly group(p<0.01). methyl mercaptan($CH_3SH$) was indicated to be higher concentration in previous smoker than non-smoker and smoker(p<0.05), smoking for over 20 years was higher than the under 20 years group(p<0.05). The group of drinking over 5 times a week was indicated to have higher concentration than the under once-twice a week group(p<0.01). The group of not toothbrushing before going to sleep had higher concentration than the group of toothbrushing before going to sleep(p<0.05). The group of scaling sometimes was indicated to have higher concentration than the group of scaling regularly(p<0.05). dimethyl sulfide($(CH_3)_2S$) was indicated to be higher concentration in the group with over 2 bottles of Soju than in the group with under 1 bottles of Soju(p<0.01). The regular scaling will need to be carried out in the preventive dimension for managing oral malodor. The guidance on non-smoking and moderation in drink will need to be surely included.

구취발생과 흡연 및 음주, 구강건강행위와의 관련성을 분석하기 위하여 2006년 10월 1일에서 2007년 3월 30일까지 만 30세 이상부터 59세까지의 성인 144명을 대상으로 설문조사와 함께 Oral $Chroma^{(R)}$(CHM-1, ABILIT Corp., Japan)를 이용한 구취농도 검사를 시행하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. Hydrogen sulfide($H_2S$)는 치면세마를 규칙적으로 시행하는 군이 가끔 하는 군보다 매우 낮은 농도를 나타냈다(p<0.01). hydrogen sulfide($H_2S$) 농도와 관련성이 높은 요인으로는 치과 방문목적, 음주량, 음주 중 흡연량, 흡연기간, 현재 흡연량 등의 순으로 나타났다. 2. Methyl mercaptan($CH_3SH$)은 과거흡연군이 비흡연군과 흡연군보다 높은 농도를 나타냈고(p<0.05), 20년이상 흡연한 군이 20년 미만 군보다 높았으며(p<0.05), 음주 중 10개비 이상 흡연 군이 10개비 미만 흡연 군 보다 높은 농도를 나타냈다(p<0.05). 음주 특성에서는 주 5회 이상 음주 군이 주 1-2회 이하 음주 군들에 비해 높은 농도를 나타냈고(p<0.01), 잠자기 전 잇솔질을 하지 않는 군이 잇솔질을 하는 군보다 농도가 높았으며(p<0.05), 가끔 스켈링을 하는 군이 규칙적으로 스켈링을 하는 군보다 높은 농도를 나타냈다(p<0.05). methyl mercaptan($CH_3SH$) 농도와 관련도가 높은 요인으로는 치면세마 경험과 음주 중 흡연량으로 나타났다. 3. Dimethyl sulfide($(CH_3)_2S$)는 소주 2병 이상 군이 소주 1/2병 이하 군과 소주 1병 정도 군보다 높은 농도를 나타냈다(p<0.01). 이 결과 구취감소를 위한 교육에 있어서 잠자기 전 잇솔질 실천과 규칙적인 치면세마의 필요성은 강조되어야하며, 금연 및 절주에 대한 지도를 포함해야 할 것으로 사료되었다.

Keywords

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