DOI QR코드

DOI QR Code

A Study on Grafted IT Convergence Technology of Food Court Meal System

IT융합기술이 접목된 Smart Food Court 급식 시스템 연구

  • 임상선 (호서대학교 벤처전문대학원 정보경영학과) ;
  • 박대우 (호서대학교 벤처전문대학원)
  • Received : 2011.09.19
  • Accepted : 2011.10.12
  • Published : 2011.10.31

Abstract

Feed industry began to demand that beyond simple feeds to meet the needs of customers with a premium catering by economic development situation and, depending on the user's convenience and customer needs. But tableware introduced in the feed system, the introduction of RFID. High and low temperatures and salinity problems that RFID chips, the feed system malfunction. In this paper, infused with IT Convergence Technology was carried out for a smart lunch by putting RFID chips in the Food Court distribute food. Food court meal to ensure stability of the system was a smart lunch that Hot food ($125^{\circ}C$) and cold ($-40^{\circ}C$) and salinity reflecting foods in High temperature, low temperature experiments, through salt spray test. In addition, the existing straight distribute food, scramble distribute food, Marketplace distribute food, Food Court and the advantages of a comparative analysis of distribute food investigated. Through this paper distribute food will contribute to the Food Court. IT convergence technology (RFID, LCD, S/W, H/W) to apply the feed industry in the development of Smart Food Court.

급식산업은 경제발전상황과 사용자의 편의성 및 고객욕구에 따라 단순급식을 벗어나 고객의 욕구를 만족시킬 수 있는 프리미엄급 급식을 요구하기 시작하였다. 급식 시스템에 도입된 식기에 RFID을 도입 하였으나, 고온과 저온 및 염도에 RFID 칩이 오작동하여 급식시스템에 문제가 발생하였다. 본 논문에서는 IT융합기술이 접목된 스마트 급식을 위하여 Food Court 배식에 RFID 칩을 넣어서 실험을 하였다. Food court 급식 시스템에서 뜨거운 음식($125^{\circ}C$)과 차가운 음식($-40^{\circ}C$) 및 염분이 함유된 음식을 반영하여 고온, 저온 실험, 염수 분무 실험을 통하여 스마트 급식의 안정성을 확보 하였다. 또한 기존의 일자형 배식, 스크램블형 배식, Marketplace 배식, Food Court 배식을 비교 분석하고 장점을 연구하였다. 본 논문연구를 통하여 Food Court 배식에 IT융합 기술인(RFID, LCD, S/W, H/W)을 적용하는 스마트 Food Court 급식산업발전에 기여할 것이다.

Keywords

References

  1. 양일선, 이진미, "특집 : 급식, 외식산업의 현황과 발전방향 위탁급식 전문업체 현황과 전망", 한국식품영양학회지, Vol. 2, No. 2, pp. 1-13, 1997.
  2. 이현아, 한경수, "위탁급식업체 국제화를 위한 추진, 유인 및 상호작용 요인의 영향분석", 한국영양학회지, Vol. 42, No. 4, pp. 386-396, 2009.
  3. 한국외식정보(주), "한국외식연감", 2009.
  4. 노규성, 김귀곤, 김선배, 김만기, 남수현, 박경혜, 박동진, 변종봉, 유승엽, 이승희, 임규관, 임종인, 최성, "스마트워크 2.0", 커뮤니케이션북스, pp. 3-26, 2011.
  5. 최길영, 성낙선, 모희숙, 박찬원, 권성호, "RFID 기술 및 표준화 동향", 전자통신동향분석, Vol. 22, No. 3, pp. 25-30, 2007.
  6. 김경옥, 반경진, 허수연, 김응곤, "RFID/USN 기반의 센싱 데이터 수집을 위한 시스템 설계 및 구현", 한국전자통신학회논문지, Vol. 5, No. 2, pp. 221-226, 2010.
  7. 장영현, 박대우, "Green IT 기반 성능개선 기술을 적용한 공공관리 시스템의 설계 및 구현", 한국컴퓨터정보학회지, Vol. 15, No. 10, pp. 201- 207, 2010.
  8. 이정훈, 박대우, 김응식, 김홍, "전력 u-IT 융복합화 기기의 평가와 인증 연구", 한국해양정보통신학회지, Vol. 13, No. 11, pp. 2433-2440, 2009.
  9. 김홍순, 윤은주, 손동열, "미국 급식 산업 동향", 식품산업과 영양, Vol. 15, No. 2, pp. 7-11, 2010.