A Research on the Education, Knowledge and Management levels about Sanitation at Window Bakery in the Metropolitan Area

수도권 지역 윈도우 베이커리의 위생 교육, 위생 지식과 위생 관리 현황에 관한 연구

  • Hwang, Yoon-Kyung (Department of Food Science, Suwon Women's College) ;
  • Woo, In-Ae (Department of Food Science, Suwon Women's College) ;
  • Lee, Hee-Tae (Department of Food Science, Suwon Women's College)
  • 황윤경 (수원여자대학교 식품과학부) ;
  • 우인애 (수원여자대학교 식품과학부) ;
  • 이희태 (수원여자대학교 식품과학부)
  • Received : 2012.07.03
  • Accepted : 2012.09.11
  • Published : 2012.09.30

Abstract

The purpose of this study is to investigate window bakery employees' knowledge levels and performance in food sanitation. The questionnaire consists of education, knowledge and management levels for food sanitation. A total of 300 copies of questionnaire were distributed to window bakery employees, and 295 copies were used for the study among them. In the knowledge analysis of food sanitation, it had the highest percentage of correct answers for 'Clip fingernails short and do not use nail polish,' but the lowest rank for 'Foodborne disease breaks out mainly in summer time.' In sanitary management performance, 'Clip fingernails short and do not use nail polish'(4.67) and 'Wash hands after using toilet'(4.67) items showed high scores, but 'Have and use hand washer'(3.12) showed the lowest score as a result of knowledge analysis. The sanitary knowledge by job title showed that the scores of general managers were generally lower than those of others. The employees who had working duration less than 1 year had a high score in sanitary knowledge levels. The more the education of sanitation, the better the knowledge of sanitation. In sanitary management performance levels, the scores were high in personal hygiene, ingredients & preparation hygiene, facility & workplace hygiene in order. The scores of sanitary management performance levels were low for the employees who had less than 1 year working duration. The employees who had no sanitary training showed the low knowledge and sanitary management practice levels(p<0.05). The analysis of each question about sanitary management performance levels by age, job titles, frequency of sanitary education, and checklists revealed that the employees who had no sanitary training or no checklist showed the low sanitary management performance levels overall.

본 연구는 수도권 지역 윈도우 베이커리 종사원을 대상으로 설문조사를 통해 위생 교육, 위생지식과 위생 관리 현황을 파악하고자 수행하였다. 설문문항은 위생 지식과 위생 교육, 위생 관리 수행 현황에 대한 문항으로 구성되었다. 총 300부의 설문지를 조사하였고 회수된 295개의 설문지를 대상으로 분석하였다. 위생 지식 분석에서 가장 높은 정답률을 얻은 문항은 '손톱은 짧게 깎고 매니큐어를 바르지 않는다' 였으며, 가장 낮은 정답률을 보인 항목은 '식중독은 여름철에만 일어난다' 로 67.8%로 나타났다. 조사자들의 위생관리수행 정도에서 '손톱은 짧게 깎고 매니큐어 등을 바르지 않는다'와 '화장실을 사용한 후에는 손을 씻는다.'는 위생지식 정도와 마찬가지로 가장 높은 수행정도(4.67)를 나타내었다. 위생지식 점수에서 낮은 정답률을 보였던 '손세척기를 갖추어 사용한다'(3.12)는 위생 관리 수행 정도에서 가장 낮은 순위를 나타나고 있었다. 직급에 따른 위생 지식 정도는 개인위생, 시설 및 작업장 위생, 재료 및 제조 위생에서 공통적으로 대표 또는 공장장의 점수가 낮게 나타났다. 근무기간이 1년 이하인 경우 위생 지식수준이 높았으며, 위생교육의 횟수가 많을수록 위생지식 정도가 유의적으로 높은 것으로 나타났고(p<0.05), 위생 관리 수행정도를 조사한 결과 개인위생이 가장 높고 그다음으로 재료 및 제조 위생, 시설 및 작업장 위생의 순으로 나타났다. 근무 연수에 따른 수행정도에서는 1년 미만인 경우 수행수준이 낮은 것으로 나타났으며, '위생교육을 받은 적이 없다'는 경우 위생관리 수행 정도에서는 유의적(p<0.05)으로 낮은 결과를 나타냈다. 연령, 직급, 위생 교육 횟수, 체크 리스트 유무에 따라 베이커리 위생 수행정도를 각 문항별로 나누어 분석한 결과 전반적으로 위생교육을 받지 않았거나 체크리스트가 없는 경우 수행수준이 낮게 나타났다.

Keywords