DOI QR코드

DOI QR Code

Survey Study on Radioactivity of Domestic Fishery Product

국내 시중 유통 수산물에 대한 방사능 농도 조사

  • Received : 2015.09.21
  • Accepted : 2015.11.03
  • Published : 2015.12.31

Abstract

Samples of fishery products were tested for radioactivity by using the intake frequency data from Korea Health Statistics. The radioactivity of $^{40}K$, $^{137}Cs$, $^{134}Cs$, and $^{131}I$ was analyzed using gamma spectrometry with a simplified sample pre-treatment procedure. The radioactivity range for $^{40}K$ was 21.9-3050 Bq/kg, whereas the radioactivities of $^{137}Cs$, $^{134}Cs$, and $^{131}I$ were under minimum detectable activity which were in the range of 0.140-1.97, 0.0900-1.89 and 0.124-1.94 Bq/kg, respectively, for the three species. The results suggest that the Fukushima accident did not have a significant impact on domestic fishery products, which were analyzed during the period from 2013 to 2015. Additionally, there seemed to be no significant impact of additional exposure dose by the analyzed radionuclides.

본 연구는 국내에서 유통되는 수산물에 대한 방사능 농도 조사 결과를 바탕으로 평상시 수산물의 방사능 농도에 대한 기초자료 생산을 목표로 수행되었으며, 그 과정에서 사고 상황에 맞는 신속한 분석 방법과 최소검출가능농도 설정에 대해 고찰하였다. 국민건강통계의 섭취빈도를 참고로 하여 수산물 시료의 종류를 결정하였고, 전처리 과정을 간소화하여 $^{40}K$, $^{137}Cs$, $^{134}Cs$, $^{131}I$의 방사능 농도를 분석하였다. 그 결과 $^{40}K$는 21.9-3050 Bq/kg의 방사능 농도 범위를 나타내었으며, 인공방사성 핵종인 $^{137}Cs$, $^{134}Cs$, $^{131}I$의 방사능 농도는 최소검출가능농도 이하였다. 따라서, 2013년부터 2015년까지 조사한 국내 유통 수산물에 대해서는 후쿠시마사고의 영향이 없는 것으로 판단할 수 있으며, 선량적인 측면에서 역시 분석한 핵종에 의한 추가적인 방사선 피폭 영향이 없다고 볼 수 있다. 최소검출가능농도의 경우 $^{137}Cs$ 0.140-1.97, $^{134}Cs$ 0.0900-1.89, $^{131}I$ 0.124-1.94 Bq/kg의 범위를 나타내었으며, 시료량 및 $^{40}K$의 농도에 최소검출가능농도 변동을 확인할 수 있었다. 측정시간, $^{40}K$의 농도, 검출기 종류 등의 인자에 따른 최소검출가능농도 설정에 관한 논의가 추후 필요할 것으로 판단된다.

Keywords

References

  1. Korea ministry of food and drug safety. Standard of radioactivity safety management. Available from: http://www.mfds.go.kr/index.do?mid=1253. Accessed Sep. 18, 2015
  2. Lim CM. Korea Health Statistics 2011: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES V-2). Ministry of Health & Welfare, Sejong, Korea (2012)
  3. Samat SB, Green S, Beddoe AH. The $^{40}K$ activity of one gram of potassium. Phys. Med. Biol. 42: 407-413 (1997) https://doi.org/10.1088/0031-9155/42/2/012
  4. IAEA. Measurement of radionuclides in food and the environment. International Atomic Energy Agency, Vienna, Austria (1989)
  5. IAEA. Quantifying uncertainty in nuclear analytical measurements. International Atomic Energy Agency, Vienna, Austria (1989)
  6. Currie LA. Limits for qualitative detection and quantitative determination. Anal. Chem. 40: 586-593 (1968) https://doi.org/10.1021/ac60259a007
  7. Kwon KS, Hong JH, Han SB, Lee EJ, Kang KJ, Chung HW, Park SG, Jang GH, An JS, Kim DS, Kim MC, Kim CM, Chung KH, Lee CW. Monitoring on radioactivity in foodstuffs. Korean J. Food Sci. Technol. 36: 183-187 (2004)
  8. Byun JI. Radioactivity concentration of $^{40}K$ for some of marine fish. p. 60. In: 2010 Conference of Korean Society of Environmental Biology. June 18-19, KAERI, Daejeon, Korea. Korean Society of Environmental Biology, Seoul, Korea (2010)
  9. Jeong GY. Food composition table. 8th ed. National Academy of Agricultural Sciences, Jeonju, Korea (2011)
  10. KINS. Marine Environmental Radioactivity Survey. Korea Institute of Nuclear Safety, Daejeon, Korea (2014)
  11. KINS. Radiation Environment of Korea. Korea Institute of Nuclear Safety, Daejeon, Korea (2009)

Cited by

  1. Monitoring of Artificial Radionuclides in Edible Mushrooms in Korea vol.33, pp.6, 2018, https://doi.org/10.13103/JFHS.2018.33.6.488