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A study on satisfaction for military food services

군 급식의 만족도 연구

  • Kim, Joung Ae (Division of Food Service Industry, Uiduk University)
  • 김정애 (위덕대학교 외식산업학부)
  • Received : 2016.06.17
  • Accepted : 2016.07.22
  • Published : 2016.07.31

Abstract

The purpose of this study is to examine the satisfaction level for military food services as well as to find out influential factors which affect satisfaction. The questionnaire survey was conducted by 111 soldiers. In the satisfaction analysis for military food services, 69.3% of soldiers presented positive response. There are, however, some differences in satisfaction between corporal and private groups as well as corporal and sergeant groups. Overall, the corporal group shows low satisfaction for military food services. To identify influential factors for satisfaction of military food services, we considered various factors: tasty, nutrition, quantity, hygienic conditions, environment, ambient factors, waiting time, presence of desert, menu, and kindness of a cook. Satisfaction analysis shows that main significant factors are tasty and quantity of the food. Thus, tasty and quantity of the food are need to be consistently monitored and improved to increase the satisfaction of military food services.

본 연구는 군 급식자 집단을 대상으로 군 급식에 대한 만족도에 영향을 미치는 요인들을 분석하여 군 급식의 품질 향상에 기초자료로 제공하고자 한다. 설문조사를 통해 연구를 진행하였으며, 조사대상은 총 111명으로 간부 3명 (2.7%), 병사 108명 (97.3%) 이며, 계급별로는 하사 3명 (2.7%), 병장 8명 (7.2%), 상병 43명 (38.7%), 일병 50명 (45%), 이병 7명 (6.3%)으로 구성되었다. 우선, 군급식에 대한 전반적인 만족도를 살펴보면, 69.4% (77명)가 보통이상이라 응답하였다. 군 계급별로는 상병과 이병 간에 그리고 상병과 하사 간에 군 급식의 전반적인 만족도에 대해 유의한 차이를 보였다. 상병이 군 급식의 만족도에서 낮은 만족도를 가지고 있었다. 군 급식의 만족도를 결정하는 요인으로 10개의 요인을 생각하였다. 10개 요인은 맛, 영양, 양, 위생상태, 식당의 환경, 식사 시 주변 인원, 식사 전 대기 시간, 후식의 유무, 선호하는 식단, 조리 관계자의 친절도이다. 군 급식의 전반적인 만족도를 종속변수로 하고 10개 요인을 독립변수로 하는 회귀분석을 통해 급식의 양과 맛이 가장 중요한 요인임을 알 수 있었다. 이때 사용된 관측값은 각 변수의 5점 척도 점수이다. 따라서 군 급식의 품질향상을 위해서는 맛과 양에 대한 품질의 개선이 필요할 것으로 사료된다.

Keywords

References

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