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Local Festival and Culture Contents

지역축제와 문화콘텐츠

  • Kim, Kyung Sook (Department of Culture & Content Science, Cheongju University)
  • 김경숙 (청주대학교 인문대학 문화콘텐츠학과)
  • Received : 2017.05.11
  • Accepted : 2017.07.20
  • Published : 2017.07.28

Abstract

This research aims to inquire about local festival culture contents of France which are considered a successful case of cultural contents industry and will make a diagnosis regarding the applicability and concomitant problems in our country. It reviews French local festival and culture contents, represented by Bordeaux wine Festival. This research analyses the structure of storytelling and the emotional factors as communication and experience tool of historical and cultural resources in terms of cultural semiotics. The findings are as follows: First, it is about a strategy linked with historical and cultural resources as a package touristic product made of the tradition, history, cultural heritage, arts and winery experience. Second, it is about a storytelling strategy. The status of Bordeaux wine holds a splendid story originated in long historical background and benefits of nature. Third, it is about a strategy oriented to communication and experience. Fourth, it is about a strategy inducing fun and fantasy. A festival is a form of a play, and the play is the culture itself. The revitalization of local festivals which allow the increment of one's most personal happiness index is estimated to have the most crucial values and significance. Finally, the cases of European local festivals are considered to be worth benchmarking in many different domains in the sense that they create new contents by making interesting stories adapted from the past history.

본 논문은 문화 콘텐츠 산업의 성공적인 사례로 여겨지는 프랑스의 지방 축제 문화 콘텐츠에 대해 조사하고 우리나라의 적용 가능성 및 관련 문제에 대해 진단하고자 한다. 또한 본 연구에서는 스토리텔링의 구조와 감성적 요인을 의사소통 및 역사적, 문화적 자원의 도구로서 문화 기호학 측면에서 분석한다. 연구 결과는 다음과 같다: 첫째, 전통과 역사, 문화, 예술, 양조장 체험을 기반으로 한 패키지 관광 상품같이 역사적 자원과 문화적 자원을 연결하는 전략이 요구된다. 둘째, 스토리텔링 전략이 요구된다. 보르도 와인의 위상은 오랜 역사적 배경과 자연의 혜택에서 시작된 유수한 이야기를 담고 있다. 셋째, 소통과 경험을 지향하는 전략에 관한 것이다. 넷째, 재미와 환상을 유도하는 전략이다. 축제는 놀이의 한 형태이며 놀이는 문화 그 자체이다. 가장 개인적인 행복 지수의 증가를 허용하는 지역축제의 활성화는 가장 중요한 가치와 중요성을 가진 것으로 평가된다. 마지막으로 유럽 축제의 사례는 과거 역사에서 채택된 재미있는 이야기를 만들어서 콘텐츠를 창출한다는 점에서 여러 영역에서 벤치마킹 할 가치가 있는 것으로 고려된다.

Keywords

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