Studies on Processing and Analysis of Red Pepper Seed Oil

고추씨 기름의 정제와 분석에 관한 연구

  • Kim, Jae-Cherl (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science) ;
  • Rhee, Joon-S. (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science)
  • 김재철 (한국 과학원, 생물 공학과) ;
  • 이준식 (한국 과학원, 생물 공학과)
  • Published : 1980.06.30

Abstract

An attempt was made to remove red color and capsaicin which were contaminated in crude oil extracted from red pepper seeds with n-hexane. Both clay bleachidg and deodorization were responsible for the removal of red color. Clay bleaching was also the most effective for the removal of capsaicin, which was removed completely with 4 % clay. Capsaicin in oil was adsorbed onto the clay particles exponentially and it followed Freundlich equation : ${\frac{x}{m}}=1.1\;c^{0.31}$, where x is amount of capsaicin adsorbed (mg/ml), m is amount of clay used in bleaching (%) and c is amount of residual capsaicin (mg/ml). Neutral lipid of the seed oil consisted of 95.8 % triglyceride, 1.55 % sterol ester, 1.45 % monoglyceride, 0.78 % free fatty acids, 0.2 % diglycerides and 0.15 % sterol. Major components of fatty acids in the red pepper seed oil were linoleic acid (78.79 %), palmitic acid (15.27 %) and linolenic acid content was only 0.63 % by high performance liquid chromatography.

n-hexane으로 추출한 고추씨 기름에 함유되어 있는 붉은 색과 매운 맛의 제거를 시도하였다. 예상한 대로 붉은 색은 탈색 및 탈취 공정중에서 제거되었으나 매운 맛을 내는 capsaicin의 제거에는 탈취 공정은 별 영향이 없었고 탈색 공정이 아주 효과적임을 알았다. 4 %의 산성 백토를 가지고 탈색을 했을 때 capsaicin은 완전히 제거 되었다. 또한 기름 중의 capsaicin의 산성 백토에의 흡착은 산성 백토의 양을 증가함에 따라 대수적으로 감소했고 다음과 같이 Freundlich 식을 이용할 수 있음을 알았다 : ${\frac{x}{m}}=1.1\;c^{0.31}$, 여기서 x는 백토에 흡착된 capsaicin의 양 ((mg/ml), m은 산성 백토의 양 (%), 그리고 c는 탈색 후의 잔존 capsaicin의 양 (mg/ml)이다. 고추씨 기름의 중성 지질의 구성을 보면 95.87 % triglyceride, 1.55 % sterol ester, 1.45 % monoglyceride, 0.78 % 유리 지방산, 0.2 % diglyceride와 0.15 % sterol이었다. 또한 HPLC에 의한 고추씨 기름의 지방산 조성을 보면 리놀산 (78.79 %), 팔미틴산 (15.27 %)과 올레인산 (2.93 %)이 주 지방산이었고 리놀린산은 0.63 %로 극히 적은 량이었다.

Keywords