Effect of Amino acids on the Oxidation of Linoleic acid

일부 아미노산이 Linoleic acid의 산화반응에 미치는 영향

  • Lee, Joon Ho (Dept. of Home Economic Education, College of Sci., Chungnam National University) ;
  • Lee, Eun Hee (Dept. of Home Economic Education, College of Sci., Chungnam National University)
  • 이준호 (충남대학교 이과대학 가정교육과) ;
  • 이은희 (충남대학교 이과대학 가정교육과)
  • Received : 1983.10.21
  • Published : 1983.12.31

Abstract

A study on the oxidation effect of some amino acids(glutamic acid, phenylalanine, alanine) addition to the linoleic acid emulsion was conducted. Amino acid solutions in concentrations of $10^{-2}$, $10^{-3}$ and $10^{-4}M$ were mixed with equal volume of linoleic acid emulsions. The prepared samples were incubated at $60{\pm}1^{\circ}C$ and the extent of diene conjugation and TBA values were measured by using the UV visible spectrophotometer. The results were as follows: 1) From the extent of diene conjugation, we found that the addition of phenylalanine and alanine prolonged the induction period and the addition of glutamic acid shortened. There was an optimum concentration for each amino acid to act as an antioxidant during the induction period. The optimum concentration of alanine was $10^{-3}M$ and that of phenylalanine was $10^{-2}M$. 2) The results of TBA values showed that three amino acids possesed antioxidant activity after the induction period. There was also an optimum concentration to act as antioxidant after the induction period. The optimum concentrations of glutamic acid, phenylalanine, and alanine were $10^{-2}$, $10^{-3}$, and $10^{-3}M$, respectively.

본(本) 연구는 linoleic acid emulsion에 아미노산용액을 첨가했을 경우 이들 아미노산에 항산화효과가 존재하는지를 알아보고 만약 항산화효과가 있다면 산화기간 중 어느 단계에 영향을 미치는지 알아보고자 하였다. Linoleic acid emulsion과 $10^{-2}M$, $10^{-3}M$, $10^{-4}M$의 glutamic acid, phenylalanine, alanine용액을 부피비(比)로 동량(同量) 섞어 시료를 준비하였으며 아미노산 용액 대신 증류수를 넣은 control group과 함께 $60{\pm}1^{\circ}C$에서 incubation 시켰다. Incubation 시킨 sample은 UV visible spectrophotometer에 의해 흡광도를 측정하여 diene conjugation의 정도와 TBA 값을 정하였으며 이 값으로 induction period와 그후의 산화정도를 알아보았다. 그 결과는 다음과 같다. 1) Diene conjugation의 측정결과(測定結果) glutamic acid의 첨가는 induction period를 감소시켜 prooxidant로 작용하며 alanine과 phenylalanine은 induction period를 연장시켜 주므로 항산화효과가 있다고 할 수 있다. 2) Induction period 중 아미노산이 항산화적인 작용을 하는데에는 최적농도(濃度)가 필요하며 alanine과 phenylalanine의 최적농도(濃度)는 각각 $10^{-3}M$$10^{-2}M$이었다. 3) Induction period 측정 이후에 TBA값의 측정(測定)결과 glutamic acid, alanine, phenylalanine을 첨가한 group이 control group에 비해 그 값이 낮으므로 induction period 이후의 단계에서 항산화효과(抗酸化效果)가 있음을 알 수 있다. 이때 항산화적(抗酸化的)인 작용(作用)을 하는 최적 농도(濃度)가 glutamic acid의 경우 $10^{-2}M$이었으며 alanine과 phenylalanine의 경우에는 각각 $10^{-3}M$이었다.

Keywords