Characterization of Fusant from Protoplast Fusion between Saccharomyces cerevisiae D-71 and Zygosaccharomyces rouxii SR-S

Saccharomyces cerevisiae D-71과 Zygosaccharomyces rouxii SR-S의 세포융합으로 육성한 융합주의 특성

  • 이종수 (충남대학교 식품가공학과) ;
  • 김찬조 (충남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1988.08.01

Abstract

The protoplasts of Saccharomyces cerevisiae D-71, a thermophilic strain and Zygosaccharomyces rouxii SR-S, an osmotolerant strain were fused, and a fusant (FS-RN 1) was selected, then was characterized for its genetic stability, DNA content, cell capacity, growth rate, tolerance to salts and chemicals, $\beta$-fructofuranosidase level and ethanol fermenting activity. After 6 months of preservation, 5.8% of the fusant clones were segregated to parental types. The DNA content and cell capacity of the fusant were greater than those of the parental strains. Lag period of growth for the fusant was longer than those for the parents. The fusant colonies showed pink-color reaction to triphenyltetrazolium chloride(TTC) test. The fusant appeared to have resistances to NaCl at moderate levels between both parental strains, and resistances to KCI, sodium propionate and cycloheximide similar to either one of the parents. $\beta$-Fructofuranosidase activity of the fusant was 24.2$\times$10$^{-3}$/IU/g(dry wt) for 3 days culture. Ethanol yields ofter 4 days of fermentation by the fusant at 3$0^{\circ}C$ were : 6.0%(v/v) from 40% of glucose and 8.8%(v/v) from 20% of sucrose.

고온발효성인 Sacch. cerevisiae D-71과 내삼투압성인 Zygosacch. rouxii SR-S를 세포융합시킨 후 유전적으로 안정한 융합주 FS-RN1를 선별하여 각종 특성을 조사하였다. FS-RN-1은 이를 4$^{\circ}C$에서 6개월 보관했을 때 5.8%의 친주복귀율을 보여 유전적으로 안정하였고 친주에 비하여 세포체적이 컸고 DNA 함량이 많았으며 유도기가 다소 길었다. 또한 FS-RN1은 TTC 정색 시험에서 홍색을 띠었고 5% NaCl 함유되어 있는 간장국가수분해액의 한천배지에서 포자를 형성하였다. FS-RN1의 NaCl에 대한 내성은 친주의 중간이었으나 탄소원 자화성, KC1과 sodium propionate 및 cycloheximide 내성은 친주중 어느 한쪽의 성질을 띠었다. FS-RN1를 72시간 배양한 후 회수한 세포를 ethyl acetate로 처리한 세포현탁액의 $\beta$-fructofuranosidase 활성은 건물 g당 24.2$\times$$10^{-3}$ IU로 친주보다 훨씬 높았다. 또한 FS-RN1의 발효력은 40% glucose와 20% sucrose를 3$0^{\circ}C$에서 4일간 발효시켰을 때 각각 6.0%(v/v)와 8.8%(v/v)의 에탄올을 생성하여 친주보다 높았다.

Keywords