Image Processing Software Development for Detection of Oyster Hinge Lines

굴의 힌지 선 감지를 위한 영상처리 소프트웨어의 개발

  • So, J.D. (Biological Resources Engineering Dept. University of maryland) ;
  • Wheaton, Fred W. (Biological Resources Engineering Dept. and Maryland Experiment Station, University of maryland)
  • 서정덕 ;
  • 후레트 휘튼
  • Published : 1997.06.01

Abstract

Shucking(removing the meat from the shell) an oyster requires that the muscle attachments to the two shell valves and the hinge be severed. Described here is the computer vision software needed to locate the oyster hinge line so it can be automatically severed, one step in development of an automated oyster shucker. Oysters are first prepared by washing and trimming off a small shell piece on the oyster hinge end to provide access to the outer hinge surface. A computer vision system employing a color video comera then gabs an image of the hinge end of the oyster shell. This image is Processed by the computer using software. The software is a combination of commercially available and custom written routines that locate the oyster hinge. The software uses four feature variables, circularity, rectangularity, aspect-ration, and Euclidian distance, to distinguish the hinge object from other dark colored objects on the hinge end of the oyster. Several techniques, including shrink-expand, thresholding, and others, were used to secure an image that could be reliably and efficiently processed to locate the oyster hinge line.

굴 까는 작업을 자동화하기 위한 방법으로 굴의 껍질 안쪽에 붙어 있는 근육질을 제거하고 굴 껍질의 힌지(Hinge)를 절단하는 작업을 필요로 한다. 본 논문에서는 굴을 까는 자동화 기계를 개발하기 위한 연구의 일환으로써 컴퓨터 시각 시스템을 이용하여 굴의 힌지 위치를 판단하는 영상처리 알고리즘을 개발하였다. 본 실험에 사용한 굴들은 컴퓨터 비젼 시스템이 굴의 바깥쪽 힌지표면을 감지할 수 있도록 굴을 물로 씻은 후굴 껍질의 힌지(Hinge)부분을 약간 절단하였다. 칼라 비디오 카메라(color video camera)를 이용하여 굴의 절단된 힌지표면의 영상을 잡은 후 개발한 영상처리 알고리즘을 이용하여 굴의 힌지(hinge)위치를 감지하였다. 영상내의 굴의 힌지(Hinge)와 그 밖의 다른 물체를 구별하기 위하여 4개의 변수 (원형도, 사각형도, 장단축비, 유크리드(Euclidian)거리 )를 이 용하였다. 또한 영상(image)내 의 굴의 힌지(Hinge) 위치를 쉽고 효과적으로 파악하기 위하여 몇 가지 영상처리 즉, 수축-확장, 문턱갑 처리 등의 방법들을 이용하였다.

Keywords