Antimicrobial Activities of 'Formosa' Plum at Different Growth Stages against Pathogenic Bacteria

생육 시기에 따른 자두류 중 후무사의 식중독균에 대한 저해효과

  • 이인선 (계명대학교 전통 미생물자원 개발 및 산업화 연구센터) ;
  • 김현정 (계명대학교 식품가공학과) ;
  • 유미희 (계명대학교 식품가공학과) ;
  • 임효권 (계명대학교 식품가공학과) ;
  • 박동철 (김천대학 식품계열)
  • Published : 2003.12.01

Abstract

To determine the antimicrobial activity of methanol extracts form 'Formosa' plum against 4 kinds of pathogenic bacteria, the fermosa were got at different growth stages and were extracted using methanol, respectively. The Formosa methanol extracts treated with 5.0 mg/disc showed the highest antimicrobial activity against 4 kinds of pathogenic bacteria and those of Formosa 1-4(immature fruit), which thin out 10∼25 days before foal harvest, showed higher antimicrobial activity against gram positive and gram negative microorganisms than Formosa 5-6(mature fruit). Especially, the methanol extracts of Formosa 1 and 2 were exhibited the strongest growth inhibiting activities to these bacteria. The minimal inhibitory concentrations(MIC) of immature Fomosa methanol extracts was 320 $\mu\textrm{g}$/mL against Escherichia coli 0157:H7 and 160 $\mu\textrm{g}$/mL against Staphylococcus aureus respectively. The MIC of immature Formosa methanol extracts to Salmonella typhimurium and Listeria monocytogenes were 640 $\mu\textrm{g}$/mL. These results suggest that methanol extracs of immature formosa can be used as an effective natural antimicrobial agent in food.

자두류중 후무사를 6월 말경에 처음으로 수확하여 5일 간격으로 6차례 채취한 다음 최종 수확 10∼25일전 까지의 후무사 1-4를 미숙과로, 최종 수확 0∼5일전까지의 후무사 5, 6은 완숙과로 구분한 후 각각 메탄을 추출물을 제조하여 대표적인 식중독 세균 4종에 대한 항균력을 조사하였다. 각 균에 대한 후무사의 항균력은 시료 농도가 증가할수록 높은 저해를 보였고, 특히 5.0 mg/disc의 농도에서는 이들 4종의 균 모두에서 가장 높은 항균활성을 나타내었다. 또한 완숙과에 비해 미숙과에서 높은 항균활성을 보였으며, 후무사 1, 2의 경우 가장 강한 항균활성을 보였다. E. coli O157:H7와 S. tyhimurium에 대한 후무사의 항균력도 완숙과에 비해 미숙과에서 항균력이 높았고, 특히 5.0 mg/disc 농도에서는 E. coli에 비해 S. typhimurium에서 항균활성이 감소되었다. 그람양성균인 고 L. monocytogenes와 S. aureus에 대한 후무사의 항균력도 완숙과에 비해 미숙과에서 높은 항균활성을 보이고, 시료 농도가 증가할수록 더 큰 억제 효과를 보였다. 그리고 후무사 미숙과의 최소 저해 농도는 E coli의 경우 320 $\mu\textrm{g}$/mL, S. aureus에서 160 $\mu\textrm{g}$/mL, S. typhimurium과 L. monocytogenes은 640 $\mu\textrm{g}$/mL이었다. 이와 같이 후무사 메탄올추출물은 4종의 식중독균에 대해 우수한 항균활성을 보였고, 특히 완숙과에 비해 미숙과에서 높은 항균활성이 존재함을 확인하였다.

Keywords

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