Abstract
In this study, the objective masticatory efficiency of two groups of temporomandibular disorder patients, pain and sound groups, was compared with that in a normal group using the MAI (mixing ability Index). The subjective chewing ability was evaluated using questionnaires, such as the Food Intake Ability Index (FIA) and Visual Analogue Scale (VAS). The Oral Health Impact Profile (OHIP)-49K of the patients was also examined to measure the oral health-related quality of life. The results were as follows: 1. The MAI, FIA and VAS in the pain group were significantly lower than in the normal and sound groups. This shows that the chewing efficiency of the pain group was lower than the normal and sound groups (P<0.05). However, there was no significant difference between the sound and normal groups. 2. The OHIP-49K for the oral health-related quality of life showed a significant increase in both the pain and sound groups compared with normal group. This means that the oral health-related quality of life was lower in both the pain and sound groups. 3. There was a correlation between the MAI, FIA and VAS (P<0.01) in all subjects (71 persons). The OHIP-49K was associated with the FIA and VAS. 4. There was a correlation between the FIA and VAS (P<0.05) in the sound group but no correlation in the other groups. 5. There was a correlation between the FIA and VAS in all groups. 6. The VAS was increased significantly in the pain group according to the level of pain reduction after treatment (P<0.05). However, there was no significant increase in the MAI, even though there was an improvement in masticatory efficiency. In addition, there was no difference in the FIA and OHIP-49K according to the level of pain reduction after treatment. In this study, it is believed that pain is a main factor decreasing the masticatory efficiency in patients with temporomandibular disorders. Moreover, TMJ sounds decrease the quality of life but do not decrease the masticatory efficiency. Therefore, it is important to control the pain in order to improve the masticatory efficiency in temporomandibular disorder patients. Moreover, managing both pain and sound can improve the quality of life.
본 연구에서는 최근 Sato 등이 고안한 mixing ability index(MAI)를 이용하여 측두하악장애 환자 중 통증이 있는 군과 무통성 관절잡음이 있는 군을 대상으로 객관적인 저작 효율을 정상인으로 구성된 대조군과 비교하고, 주관적인 평가 방법인 설문조사법 중에서 음식섭취가능지수(Food Intake Ability Index, FIA)와 저작 능력에 대한 주관적 인식도 평가(Visual Analogue Scale, VAS)를 이용하여 저작 효율을 평가하고, 구강건강과 관련된 삶의 질을 평가하기 위해 Oral Health Impact Profile(OHIP)-49K 설문조사를 시행하였다. 각 평가 방법 간의 상관성을 알아보고, 또한 통증군에 있어서는 치료 후 통증이 감소함에 따라 저작 효율의 변화 양상을 조사하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. MAI, FIA, VAS는 통증군이 정상군에 비해 통계학적으로 유의하게 감소하였으며, 관절잡음군보다도 감소하여 통증군이 정상군과 관절잡음군에 비해 저작 효율이 떨어지는 것으로 나타났다(P<0.05). 관절잡음군에서는 MAI, FIA, VAS에서 정상군과 유의한 차이를 보이지 않았다. 2. 구강건강관련 삶의 질에 대한 설문지인 OHIP-49K의 경우 정상군에 비해 통증군과 관절잡음군 모두 통계학적으로 유의하게 증가하여 구강건강과 관련한 삶의 질이 떨어지는 것으로 나타났다. 3. 전체 대상자(71명)에서 객관적 저작 능력 평가 방법인 MAI와 주관적 저작 능력 평가 방법인 FIA와 VAS간에는 서로 유의성 있는 상관관계를 보였다(P<0.01). OHIP-49K에서도 MAI를 제외하고 모두 통계학적으로 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 4. 관절잡음군에서는 FIA와 VAS에서만 통계학적으로 상관관계가 있는 것으로 나타났으며(P<0.01), 이외의 모든 항목은 상관관계가 없는 것으로 나타났다. 5. 각 평가 방법 간의 상관성에서 FIA와 VAS는 전체 대상자, 통증군, 관절잡음군 모두에서 상관관계가 있는 것으로 나타났다. 6. 통증군에서 치료 전에 비해 치료 후 통증 감소와 함께 VAS에서는 통계학적으로 유의성 있게 증가 하였다(P<0.05). 반면에 MAI에 있어서는 저작 효율이 증가하는 경향을 보였으나 통계학적 유의성은 없었다. 또한 FIA, OHIP-49K에서도 치료 전과 후 통증 감소에 따른 변화는 없는 것으로 나타났다. 이번 연구를 통하여 측두하악장애 환자에서 저작 효율을 감소시키는 주요인은 통증이며, 관절잡음은 저작 효율을 감소시키는 요인은 아니지만 삶의 질을 저하시키는 한 요인으로 작용한다는 것을 알 수 있었다. 따라서 측두하악장애 환자에서 저작 효율을 개선시키기 위해서는 우선적으로 통증을 치료하는 것이 가장 중요하며, 삶의 질을 향상시키기 위해서는 통증뿐만 아니라 관절잡음에 대한 관리도 필요할 것으로 사료된다.