DOI QR코드

DOI QR Code

Emission Characteristics of Odor Compounds from Pneumatic Waste Collection Plants

생활폐기물 자동집하시설의 악취물질 배출특성

  • Yoon, Yongkyeong (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Science and Technology) ;
  • Kim, Daekeun (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Science and Technology)
  • 윤용경 (서울과학기술대학교 환경공학과) ;
  • 김대근 (서울과학기술대학교 환경공학과)
  • Received : 2012.07.31
  • Accepted : 2012.08.29
  • Published : 2012.08.30

Abstract

The objective of this study was to investigate emission characteristics of odorous compounds from the pneumatic waste collection plants (namely, A and B sites). The air samples were collected from each site, at a carrier gas inside the plant and an exhaust gas, to analyze complex odor and 22 odorous compounds. Ammonia, sulfur compounds, and acetaldehyde were the critical odorous components generated in the plants studied. Characteristics of odor at exhaust outlet varied according to the type of odor control engineering. In the analysis of the odor contribution degree of odor components based on odor threshold, site A shows that the odor contribution of dimethyl sulfide was found to be 26%, acetaldehyde 18%, and methyl mercaptan 14%. For site B, methyl mercaptan was 56% and both hydrogen sulfide and dimethyl sulfide were 15%.

본 연구에서는 생활폐기물 자동집하시설에서의 악취물질 배출특성을 파악하고자 2개소(A시설, B시설)의 시설을 선정하여 공기관로 내의 이송가스와 최종배출가스를 대상으로 복합악취와 22종의 지정악취물질을 조사하였다. 생활폐기물 자동집하시설에서 배출되는 주된 악취물질은 암모니아, 황 화합물, 아세트알데하이드이었으며, 악취처리공정의 종류에 따라 최종배출구의 악취 배출특성이 상이하였다. 이송가스를 대상으로 한 악취기여도 평가에서는 A시설의 경우, 디메틸설파이드 26%, 아세트알데하이드 18%, 메틸머캅탄 14%의 악취기여도를 보였으며, B시설의 경우에는 메틸머캅탄 56%, 황화수소와 디메틸설파이드가 각각 15%이었다.

Keywords

References

  1. 박지혜, 이귀열, 우승현, 오병택, 이재영, "생활폐기물 자동집하시설 설치지역의 종량제 봉투 사용률에 관한 연구," 한국폐기물자원순환학회 추계학술발표논문집, 한국폐기물자원순환학회, 서울, pp. 35-37(2009).
  2. 정원식, "국내외 자동집하시설의 관리 사례," 유체기계저널, 12(2), 94-97(2009).
  3. 환경부 대기관리과, "2012년 악취관리정책 방향," 2012년3월 환경기술세미나 자료집, 울산환경기술인협회(2012).
  4. 전준민, 서윤섭, 정만호, 이학성, 이민도, 한진석, 강병욱, "환경기초시설의 악취물질 배출특성," 한국냄새환경학회지, 9(2), 80-90(2010).
  5. 김현자, 배용수, 오천환, 김태현, 김종보, 류형열, 김태화, "음식물 쓰레기 자원화시설의 방지시설의 운영개선에 관한연구," 한국냄새환경학회지, 8(2), 20-30(2009).
  6. Tsai, C. J., Chen, M. L., Ye, A. D., Chou, M. S. and Shen, S. H., "The relationship of odor concentration and the critical compounds emitted from food waste composting plants," Atmos. Environ., 42, 8246-8251(2008). https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2008.07.055
  7. Sironi, S., Capelli, L., Centola, P., Rosso, R. D. and Grande, M., "Odour emission factors for the prediction of odour emissions from plants for the mechanical and biological treatment of MSW," Atmos. Environ., 40, 7632-7643(2006). https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2006.06.052
  8. Aneja, V. P., Bunton, B. J., Walker, T. and Malik, B. P., "Measurement and analysis of atmospheric ammonia emission from anaerobic lagoons," Atmos. Environ., 35, 1949-1958(2001). https://doi.org/10.1016/S1352-2310(00)00547-1
  9. 김준철, 김선태, "전기화학식 가스센서를 활용한 악취흡착의 실시간 성능평가에 관한 연구," 한국냄새환경학회지, 10(1), 25-32(2011).
  10. 환경부, "악취관리 업종별 개선사례집," (2009).
  11. 홍길환, 차재두, 고영환, 이정훈, 임은주, 김경섭, "음식물 쓰레기 퇴비화시의 악취 배출 성상 조사," 한국냄새환경학회지, 5(3), 151-155(2006).
  12. 김기현, 김용휘, 임문순, 박신영, 홍윤정, 최병선, "음식물의 부패에 의한 악취발생 특성 및 미생물을 이용한 부패 악취저감 연구," 한국환경분석학회지, 9(2), 74-83(2006).
  13. 강성태, 윤재영, "식품미생물학," 형설출판사, pp. 335-442(2004).
  14. Mackie, R. I., Stroot, P. G. and Varel, V. H., "Biochemical identification and biological origin of key odour components in livestock waste," J. Anim. Sci., 76, 1331-1342(1998). https://doi.org/10.2527/1998.7651331x
  15. 안지원, 오경용, 박신영, 이기한, 김용휘, 김기현, "음식물의 부패정도에 따른 악취물질의 발생특성 연구: 트리메틸아민, 암모니아를 중심으로," 한국냄새환경학회지, 6(3), 172-182(2007).
  16. 서병량, 전기석, 정을규, 최동필, 김수겸, 김재혁, "음식물류 폐기물 발효시설에서 발생되는 악취물질 실태조사," 한국냄새환경학회 추계학술대회 논문집, 한국냄새환경학회, 대전, pp. 53-58(2007).
  17. 봉춘근, 박성진, 김종호, 박성규, 전준민, 황의현, "고기구이에서 발생하는 악취물질의 특성," 한국도시환경학회지, 9(2), 49-56(2009).
  18. Rappert, S. and Muller, R., "Odor compounds in waste gas emissions from agricultural operations and food industries," Waste Manage., 25, 887-907(2005). https://doi.org/10.1016/j.wasman.2005.07.008
  19. Sommer, S. G., Sogaard, H. T., Moller, H. B. and Morsong, S., "Ammonia volatilization from sows on grassland," Atmos. Environ., 35, 2023-2032(2001). https://doi.org/10.1016/S1352-2310(00)00428-3
  20. 배주순, 박귀환, 오길영, 박혜영, 양수인, 이용운, "음식물처리시설의 냄새 특성," 한국냄새환경학회지, 8(1), 1-11(2009).
  21. 성주환, 이건홍, "활성탄을 이용한 암모니아 흡착," 한국화학공학회지, 37(2), 158-164(1999).
  22. 박창원, 김기중, 안호근, "다양한 산으로 처리한 활성탄의 암모니아 흡착성능," 공학기술논문지, 1(1), 39-43(2008).

Cited by

  1. Surface Properties of Modified Activated Carbon for Ammonia Gas Removal vol.29, pp.3, 2013, https://doi.org/10.5572/KOSAE.2013.29.3.317
  2. Emission Characteristics of Odor Compounds in a Charcoal Production Kiln vol.30, pp.4, 2014, https://doi.org/10.5572/KOSAE.2014.30.4.319
  3. Management of Automated Vacuum Waste Collection Systems in Suburban Apartment Complexes vol.38, pp.2, 2016, https://doi.org/10.4491/KSEE.2016.38.2.56
  4. Resident's Assessment of Automated Vacuum Waste Collection System in New Public Housing Estates vol.38, pp.4, 2016, https://doi.org/10.4491/KSEE.2016.38.4.155
  5. Determination of volatile organic compounds and sulfur-based odorous substances from sewage treatment plants vol.17, pp.2, 2018, https://doi.org/10.15250/joie.2018.17.2.161